DAG TVÅ
MARIAS GETGÅRD I FORS
Vi besöker gården LarsPers i Fors där Maria driver en småskalig produktion av getost. Vi är med under mjölkningen samtidigt som Maria berättar om hur det kommer sig att det blev just getter hon bestämde sig för att ha på gården.
Om hur det började
DAG TVÅ
GYSINGE
Vi far vidare till Gysinge där vi träffar Maud som berättar för Johan om platsen vi kommit till. Gysinge Bruk startades upp på 1600-talet och under den tiden var aktiviteten på bruket hög, både malm, ved och smeder behövdes för att tillverka järnet. Under 1800-talet var det patron som bestämde vad arbetarna fick handla i brukshandeln. Medan ett litet fristående samhälle växte fram på Mattön, precis utanför bruksområdet.
Maud från Brukshandeln berättar om Gysinge
DAG TVÅ
BRUKSHANDELN
Maud och Jenny driver Brukshandeln i Gysinge tillsammans. Vi träffar Maud och pratar om Brukshandelns betydelse, historia och framtid över en kopp kaffe.
När vi kommer in i brukshandeln
Maude och Brukshandeln
Om varför brukshandeln har öppet varje dag
Om framtiden och att verka i kommunens utkant
DAG TVÅ
LUNCH PÅ ORANGERIET I GYSINGE
Vi äter lunch på PROs lunch restaurang Orangeriet mitt på bruket. Eftersom Johan är vegan har vi ringt och berättat att vi ska komma, så hens mossaka står redan och väntar när vi kommer dit.
DAG TVÅ