Färnebo5

DAG TRE

KUNGSHÖGSTORNET

Agneta och Bertil visar oss vägen upp till Brandtornet på Kungshögshällarna. Tornet användes för att spana efter bränder fram tills 1955 och under sommaren fanns en brand-bevakare på plats dygnet runt. Tornet i Österfärnebo sägs vara det brandtorn med bästa utsikten i länet.

Om tornet på Kungshöghällarna

Gå till länsstryrelsens sida om Kungshögshällarna

DAG TRE

EN STORSLAGEN UTSIKT

Bertil klättrar vant upp i tornet med oss andra efter. Väl uppe njuter vi av den fantastiska utsikten. En klar dag sägs det att det går att se kyrktornet i Uppsala! Molnen omsluter oss och hindrar oss från att se så långt, men lugnet och den speciella känslan av att vara nästan 200 m över havet finns där ändå.

Om att fastställa brandens plats

Om flyglottor och geocashing

DAG TRE

UTSIKT ÖVER SKOGEN

DAG TRE

FIKA I FÄBODARNA

På vägen ner stannar vi till vid Kungshögsfäbodar för att fika. Bertil och Agneta berättar om fäbodvallen som en gång i tiden var socknens största. Vi har med oss lite picknick och medan vi äter den berättar Agneta sagan om Lill-Annas öde, då hon plötsligt försvann under en dans på fäbodvallen.

Om fäbovallen, danserna och djuren

Berättelsen om Lill-Anna

Gå till Cykla och Paddlas sida om Kungshögs Fäbodar

DAG TRE

MOT NORR

DAG TRE

KLING GUSTAVS MOSSE

Av Annelie har vi fått förslaget att besöka Kling-Gustavs Mosse. Men eftersom regnet öser ner och mossar i regel är blöta redan innan det regnar, styr vi om planerna och åker hem till hennes pappa Bernt som berättar de han vet om denne märklige man som byggde ett eget hus mitt ute på mossen.
 

Om Kling-Gustav och diket i mossen

Om huset och vykorten

Gå till bygdebands sida om Kling Gustav

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse