Hofors 3

DAG TVÅ

STOLLGÅNGEN I STORBERGET

Stollgången är ett av de populäraste förslagen vi fått i våra lådor under våren. En vågrät gruvgång som tar oss rakt in i Storberget. Eller en stollgång som det faktiskt heter. Vi följer med Tommy på en promenad runt i berget.

Om bergets alla gruvor

Om att gräva sig ner i berget och varna gruvfrun

Gå till Stollgångens hemsida

DAG TVÅ

I BERGET ÄR DET KALLT

Inne i berget är det kallt, 4 grader exakt. När gruvan var i bruk var hettan istället olidlig, och syre fanns det inte mycket av.  

Om sprängskottet som ekade i hundra år

Om när det var varmt

Om varför stollgången bröts

DAG TVÅ

BERGETS NÄRVARO

Järn har producerats i Torsåkerstrakten i minst 2000 år. Hela bygdens ekonomi är byggd kring detta järn.

Om järnets uråldriga historia i Torsåker

Om bergets politik

DAG TVÅ

HANDLA PICKNICK PÅ SPARKÖP

Gå till Sparköps hemsida

DAG TVÅ

HOFORS KOLARE OCH DERAS MILA

På vägen till Rökbastun stannar vi till på Kolargån och pratar med Hofors Kolare som är i full färd med att bygga årets kolmila. Föreningen har tillsammans byggt både en kolarkoja och en eldpallkoja på platsen. Allt började med en studiecirkel och sen har det bara fortsatt, som de själva uttrycker det.

Om föreningen Hofors Kolare

Gå till Hofors kolares hemsida

DAG TVÅ

ATT HANTERA KOL OCH ELD

Vi fastnar vid milan och Saga får lära sig kolningens hemligheter, sådant vi redan skulle ha vetat om Söderhamns bibliotek hade mer koll på sina kolar-filmer...

Om kolgropar, milor och elden

Om milans botten och kolargravar

Om var milorna fanns

DAG TVÅ

FINSKA RÖKBASTUN

Kanske borde kolare bada mer bastu, i vilket fall var det den idén som fick Erik att börja bygga rökbastun. Erik berättar lugnt om precis allt vi behöver veta innan vi sätter igång, det är ingen brådska, vi har ju hela natten på oss i bastun. När vi var på Finnskogsmuseet i Skräddrabo (i ovanåker) var det första gången vi fick höra om den ovanliga rökbastun och den speciella värmen. Nu ska vi äntligen få uppleva den själva!

Om hur det kommer sig att det finns en rökbastu i Hofors

Gå till rökbastuns hemsida

Kom till byn genomfördes av Konstfrämjandet med stöd av Hofors, Kommun, Ovanåker Kommun, Sandvikens Kommun, ABF, Kulturbryggan, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse